Marec - mesiac knihy v Obecnej knižnici v Chtelnici

28.03.2014 22:08

Najznámejší mesiac v roku - z pohľadu literatúry - sa v našej knižnici niesol v duchu propagácie čítania medzi našimi najmenšími - snáď budúcimi aspoň občasnými čitateľmi. Propagácia bola zameraná na predstavenie knižnice najprv škôlkarom z Materskej školy v Chtelnici, ktorí sú tradiční každoroční návštevníci knižnice. V druhej polovici mesiaca som v knižnici privítal žiakov druhého a tretieho ročníka Základnej školy v obci, ktorí naopak prišli do knižnice premiérovo. Veľmi ma teší, že moja snaha padla aspoň čiastočne na úrodnú pôdu, čo sa prejavilo v náraste počtu novozaregistrovaných čitateľov našej knižnice. Dúfam, že si knihy - asi najideálnejší nástroj podporujúci predstavivosť - obľúbia  a stanú sa pravidelnými "letcami", ktorí na krídlach fantázie opúšťajú realitu a prenášajú sa mysľou do príbehov skutočných, ale aj čisto imaginárnych. Ak by sa pri tom stali aj stálymi návštevníkmi našej knižnice - budem spokojný dvojnásobne :-)

V tomto mesiaci som napriek mnohým lákadlám v podobe zobúdzajúcej sa prírody a prácam v záhradkách, resp. voľnočasovým aktivitám vonku zaznamenal prekonanie rekordov jednak v počte návštevníkov knižnice, ale aj v počte vypožičaných kníh a v neposlednom rade v počte zaregistrovaných čitateľov. Naozaj - taký "frmol" ako tento mesiac v našej knižnici už dávno nebol. Či je to dôsledok Súťaže roka, alebo je to spôsobené správnou voľbou nových titulov, alebo je za tým niečo úplne iné ukáže asi až čas. Dúfam však, že to nie je náhoda a že sa mi v ďalších mesiacoch podarí nastolený trend aspoň čiastočne udržať.

O rekordy ale samozrejme nejde. Podstatné je to, že sa aj v Chtelnici ešte stále nájde zopár takých ľudí, ktorí vidia zmysel tlačeného textu a ktorí si nájdu chvíľku čas a dajú prednosť knihe pred televízorom, alebo počítačom, alebo pred sladkým ničnerobením. Pretože - ako hovorí Ján Amos Komenský: "S pomocou kníh sa mnohí stávajú učenými i mimo školy. Bez kníh však nebýva učený nikto ani v škole.

 

Ján Sirota

—————

Späť