Beseda so spisovateľom Branislavom Jobusom

04.01.2020 20:27

Milí čitatelia,

dňa 17.decembra 2019 sa uskutočnila v školskej knižnici v Chtelnici beseda so spisovateľomBranislavom Jobusom,  ktorý prišiel medzi nás z neďalekého mesta Vrbové.

Po uvítaní pána spisovateľa a všetkých prítomných vystúpili žiaci 3.A triedy so scénkou, ktorú napísal náš hosť. Boli to nasledovní žiaci: Marina Jankovičová, Karisla  Križanová, Alexis Prvá, Marek Honza, Oliver Slabý, Alex Kúdela.  Martin Hlaváč predniesol báseň o vianociach. Program nacvičila pani učiteľka Janovičová, za čo jej patrí vďaka. Besedy sa zúčastnili aj žiaci 6. ročníka.

Pán spisovateľ sa potešil pripravenému programu, prihovoril sa deťom, rozprával o tom ako si plní svoje sny odkedy abstinuje (15 rokov) a odvtedy začal tiež písať. Hovoril o svojej ceste na severný pól a do Indie.

Oboznámil nás so svojou tvorbou, spomeniem aspoň niektoré knihy :

ZVON

Radko, kamarát chorej Rosanky, nájde recept na to, ako svojej chorej kamarátke pomôcť. Dostane sa mu do rúk zápisník, do ktorého si Rosanka písala rozprávku. Radko sa rozhodne v jej príbehu pokračovať. A nielen to, chodieva jej ho do nemocnice čítať. O víle Duchoslave, o uhľobarónovi a jeho nepodarenom synovi, ktorý vílu premenil na včeliu kráľovnú. Zrušiť kliatbu pomôže iba to, čomu sa tri mesiace forma robí, tri minúty do nej leje a tri dni čaká, ako to dopadne. Veď to je zvon. Keď dokáže pomôcť premenenej víle, nedokázal by pomôcť aj chorej Rosanke? Však má srdce.

Pán spisovateľ  nám rozprával  ako zistil ,že bitie zvona je ako tlkot srdca, pustil nám aj zvukový záznam, ktorý nás o tom presvedčil.

KOMISÁR  MRODGE

Z bratislavského Nového mosta niekto ukradol reštauráciu, čo vyzerá ako UFO. Boli to mimozemšťania, teroristi, nebezpeční zločinci či futbalisti, ktorí namiesto hrania radšej okopávajú zemiaky? Komisár Mrodge už je na stope. Keby nie jeho slávneho Mrodgetímu, nevedno, kto by zachránil personál reštaurácie. Na pomoc mu prídu ploštice, špecialistky na odpočúvanie, pijavica Sosámráda, alias detektor pravdy, pavúk De Gen i bývalá recidivistka labuť Viollete. Komisár lúšti zamotaný prípad s nasadením vlastného života. Odhalí megatajné zámery zločincov alebo podľahne brutálnej presile ULTRA NECHUTNÉHO KOMANDA? Ak chcete vedieť, čo je to UNK, prečítajte si extrémne zábavnú detektívku pre malých a veľkých, budete sa smiať, až kým neprasknete.

ZBERNÝ DVOR

Pre mnohých ľudí sa končí problém s odpadom v momente, keď hodia smeti do koša. V knihe Zberný dvor sa práve vtedy príbeh začína.
O tom, čo sa udeje s kotúčikom záchodového papiera, s nie úplne čerstvým patizónom aj hliníkovou plechovkou a aj o tom, ako išiel celofán s alobalom na vandrovku. A to nie je všetko. Vďaka múdremu kompótu, ktorý sa dočítal vo vyhodených novinách, ako funguje recyklácia, sa zrodí na zbernom dvore Odpadkový fantóm. Prespáva v kontajneroch alebo v kôpke nezaradeného odpadu a zasiahne vždy tam kde treba a dokonca sa pokúsi zašiť ozónovú dieru. Aj vďaka nemu to na zbernom dvore konečne začne fungovať.

Komu sa kniha môže páčiť: Čitateľom, ktorí sa nezľaknú bláznivých príbehov Braňa Jobusa a chcú sa niečo dozvedieť o správnom triedení odpadu. A aj sa poriadne a schuti zasmiať.

ZAZRAČNÉ ROZPRÁKY

Po úspešnej knihe pre deti aj dospelých s názvom Láskavé rozprávky prichádza Branislav Jobus s viac než dvomi desiatkami nových príbehov. Zázračné rozprávky, v ktorých sa malá Blaženka stretáva s láskou aj nenávisťou, odvahou aj zbabelosťou, dobrom, pýchou, so slobodou či s hanbou oslovujú opäť čitateľov všetkých vekových kategórií. Jobusove rozprávky aj tentoraz dopĺňajú ilustrácie Igora Derevenca.

Spisovateľovo rozprávanie bolo spontánne a zároveň vtipné, spestrené piesňami, nikto sa nenudil.

Na povzbudenie pre každého bola jedna z piesní – uvádzam krátky úryvok:

Pieseň o zvone

„ Vydržať to musíš. Keď v živote sa potkneš a opustí ťa sila, nevzdávaj to nikdy.

Nelám palicu...v hlave nosíš šancu na zázrak.“

Beseda bola ukončená poďakovaním a predajom kníh. Pre knižnicu boli tiež zakúpené knihy.

Ďakujem taktiež kultúrnej pracovníčke slečne Aďke  Baránkovej za vytvorenie fotografií z besedy.

Prajem pánovi spisovateľovi ,všetkým čitateľom aj budúcim čitateľom, aby nosili v hlave šancu – nádej na zázrak v akejkoľvek situácii ako odznelo v piesni. Nech vám táto nádej dáva novú silu. Želám vám úspešný nový rok a dobré zdravie.

Ing. Mariana Benovicová

Riaditeľka Obecnej knižnice

 


 

 

—————

Späť